De Drent

Kennel van de Lage Nesse

Eigenzinnig, eigenwijs, maar ook heel lief. Woorden die vaak gehoord worden wanneer we het over de Drent hebben. Een vrolijke, actieve en lieve hond die graag voor zijn baas werkt. Ze zijn erg aanhankelijk en gevoelig, nieuwsgierig en eigenwijs en soms heb je als eigenaar veel geduld nodig. Ze hebben nou eenmaal meer tijd nodig dan honden van een ander ras en dit merk je vaak op de training. Zeker een jonge Drent zoekt vaak de grenzen op en vergt veel aandacht, geduld en een consequente opvoeding. Het is een echte gezinshond. Ze zijn lief voor kinderen (let wel, laat kinderen nooit alleen met een hond, hoe lief deze ook is!) en zijn het ideale maatjes.

De Drent vergt niet veel onderhoud. Ze hebben een zelfreinigende vacht welke niet veel geborsteld, gewassen of geknipt hoeft te worden. Hooguit af en toe de haren aan de oren en voeten een beetje bijpunten. Wel is het een actieve hond. Ze kunnen druk worden in huis als ze te weinig beweging krijgen, dus zeker eenmaal per dag een grote wandeling is een absolute noodzaak, naast de gebruikelijke uitlaatmomenten. Een Drent kan niet in een kennel of hele dagen alleen zitten, daar ze snel weg kunnen kwijnen.

Het is een eigenwijze maar zachtaardige hond die zeker niet te hard aangepakt mag worden. U zult bij een Drentenpup de eerste jaren veel liefde en aandacht aan de hond moeten schenken en het is zeker niet altijd even makkelijk, maar de hond zal u zoveel meer terug geven.


Eenmaal aan een Drent begonnen? Een veelgezegde uitdrukking: "Eens een Drent, altijd een Drent." Want het is immers een prachtig ras.


Geschiedenis

De Drentsche Patrijshond stamt af van de uit Spanje afkomstige Spioenen (ook wel Spanjoelen). Deze jachthonden zijn in de 16e eeuw tijdens de Spaanse bezetting in Nederland terecht gekomen. Hier werden zij Patrijshonden genoemd. Met name in Noord-oost Nederland werden zij gehouden voor de jacht, bewaking van het erf, het trekken van de melkkarren en het naar de stal drijven van het vee. Het is daarmee een veelzijdige jachthond, vandaar de term allround jachthond. Midden in de Tweede Wereldoorlog, in 1942, werd een inventarisatie gemaakt van de Patrijshonden en werd het ras door de Raad van Beheer officieel als ras erkend.


Rasstandaard

Het originele rasstandaard stamt uit 1944. Deze versie is voor het laatst vernieuwd in 2016. Het rasstandaard is in zijn geheel te vinden op de website van de vereniging.


Kennel van de Lage Nesse. Copyright © All Rights Reserved 2018.